Avon lake project concerns residents | VailDaily.com
YOUR AD HERE »

Avon lake project concerns residents

Veronica Whitney
Preston Utley / Vail DailyA developer is proposing two buildings in the last piece of land on the lakefront in Avon.
ALL |

AVON – Some residents here are concerned about what’s proposed for the last remaining empty lot on Nottingham Lake.”Two massive buildings that are totally out of line with the rest of the lake neighborhood,” is how Avon resident Jason Denhart describes it. “It’s a monstrosity that will tower over our community park and open space and cast a huge spell over our beautiful lakeside scenery.”Eric Heidemann, a senior developer with the Town of Avon, said the town has received three letters from residents who opposed the project.Daniel Rich, a developer from Gypsum, is proposing two buildings of condominiums for the less than one-acre lot, known as Lot 12. Rich is proposing two buildings for the lot – one with 10 units and a triplex on the southern side of the lot on West Beaver Creek Boulevard. As proposed, the two buildings are 27,000 square feet and 59 feet high.

“We have significantly downsized from our first approach,” Rich said. “We’ve never been in violation of zoning restrictions.”The Avon Planning and Zoning Commission is scheduled to vote on the proposal July 5.Though the developer has gone through two final designs, Heidemann, a senior developer with the Town of Avon, said planning commissioners still have reservations about the project. “They are concerned that the proposed building is pushing the envelope in terms of volume in all direction,” Heidemann said.Though the proposal meets the minimum zoning standards, there could be a conflict with the actual design guidelines, Heidemann said.

“The maximum building height for that area is 60 feet – they are at 59 – and the maximum lot coverage is 50 percent – they are at 48.”The actual design guidelines talk about scale in relationship to adjacent property, and that has been a big concern,” Heidemann said. “The commissioners have seen (this project) as precedent-setting in terms of future re-development along the lake frontage.”Tuesday, Rich appeared before the commission and ask how he could improve the project plans. Earlier, commissioners told Rich to scale the building down slightly. “We have reduced massing and we broke the building in two to retain view corridors and to tie in with existing properties,” Rich said. “We want to be sensitive to the neighbors. We’re still open to make some changes.”We’ve shown that we want to understand the commissioners’ input on the project,” he added.



If the plans are approves construction would start next spring, Rich said. Staff Writer Veronica Whitney can be reached at 949-0555, ext. 454 or vwhitney@vaildaily.com. Vail, Colorado


Support Local Journalism