Avon shuts down lakeside condo project | VailDaily.com
YOUR AD HERE »

Avon shuts down lakeside condo project

Alex Miller
Preston Utley/Vail DailyAvon's planning board has rejected a developer's design for homes on the last empty lot on Nottingham Lake.
ALL |

AVON – Known only as “Lot 12,” it’s the last vacant piece of land around Nottingham Lake, and it may remain that way for a while longer following a recent decision by an Avon planning board.Tuesday, the town’s Planning and Zoning Commission voted unanimously to deny an application submitted by Gypsum developer Daniel Ritsch to construct 13 condominiums on the north side of the lake on Beaver Creek Boulevard. The project would have been comprised of one, 10-unit building and a separate triplex. According to town planner Matt Pielsticker, the planners commissioners, who advise the town council on construction projects, were alarmed by the size of the buildings.”They had concerns about disproportionate massing compared to the other buildings in the neighborhood,” Pielsticker said. “(The developers) are entitled to the 13 units, but it just came down to the massing.”

Pielsticker said commissioners were also concerned that giving a green light to Ritsch’s project would set a precedent enabling other buildings in the area to be rebuilt on a larger scale.”It could have turned into a big wall around the lake,” he said.The project would have had nearly 27,000 feet of living space, with some four- and five-bedroom units. With the buildings just under the allowed height limit of 60 feet and taking up 48 percent of the .69-acre lot (maximum is 50 percent), commissioners struggled with the project over four or five different meetings.Pielsticker said the developer tried to ease the commission’s concerns but still fell short. He said the developer can appeal the decision to the town council.

“We have reduced massing and we broke the building in two to retain view corridors and to tie in with existing properties,” Ritsch said previously. “We want to be sensitive to the neighbors. We’re still open to make some changes.”At least one neighbor was happy with the commission’s decision. Jason Denhart previously described the project as “two massive buildings that are totally out of line with the rest of the lake neighborhood.””It would have towered over the other buildings,” Denhart said Thursday. “I don’t think anyone’s attempting to restrict his legal right of use for his property, but there’s more to it than just inches and feet.”



The scale of the project, plus the lack of green space, Denhart said, just didn’t fit in with the community. Denhart said he expects the developer will appeal the decision.”It feels like we won round one, so if they appeal we’ll have a round two,” he said. “Hopefully the concerned citizens will appeal to the council as they did to the planning commission.”Vail, Colorado


Support Local Journalism