Green building in a land of white | VailDaily.com
YOUR AD HERE »

Green building in a land of white

Scott Condon
Mark Fox/The Aspen Times Aspen Highlands' ski patrol headquarters was built with the environment in mind.
ALL |

ASPEN – Beauty is definitely more than skin deep this year at the Aspen Highlands ski patrol headquarters.The building, which opened before last season, provides one of the most stunning views in the Roaring Fork Valley. Perched at 11,600 feet, its deck provides a vista of Pyramid Peak, the Maroon Bells and the surrounding mountains that owners of Aspen’s biggest mansions would die for.But Aspen Skiing Co. officials hope building is recognized for more than the killer views. The structure is a shining example of how a green-building philosophy has pervaded the company, said Auden Schendler, the company’s director of environmental affairs.Aspen Highlands Mountain Manager Ron Chauner, patrol director Mac Smith and several other people involved in the design and construction didn’t need any coaching on environmentally friendly building – their project was the very essence of “green,” Schendler said. It starts with the site. The building was tucked into an inconspicuous location west of the top of the Loge Peak chairlift. Its burrowed into the mountainside and positioned toward the sun so it can be efficiently solar powered.”We wanted it to blend in with the environment but not overwhelm it,” Chauner said.Many of the materials used in construction were salvaged from other projects. Steel for the frame was taken from old chairlifts. The huge picture windows that grace the headquarters’ south side were pulled out of an old administration building at the base of the mountain.When new materials were used, they were top-of-the-line for energy efficiency, Schendler. The insulation is shredded cloth. The roofing is structurally integrated panels of plywood sandwiched around 12 inches of insulation.Another cool feature, Chauner said, is the grating used for the deck, no so much for its environmental stature but for its effect. The grating is wide, so people can see the ground far below. “We wanted to make people feel like they were walking on air,” Chauner said.Perhaps the coup de grace of patrol headquarters was a late addition. Highlands patrolman Mike Tierney, who is also president of Aspen Solar Inc., was hired last summer to construct a photovoltaic system that feeds power back into the grid on sunny days. He integrated a 13 solar panels, each roughly the size of a four-by-eight piece of plywood, onto the deck’s south side.The system has produced slightly more than one megawatt, or 1,000 kilowatt hours, since its completion in September. One kilowatt hour is enough electricity to run a dishwasher load.The system is picking up steam with the recent sunny weather. Schendler said the system will never come close to offsetting the electricity consumed by the 1,300-square-foot building. Because of the building’s location, there was no choice but to use an inefficient electrical heating system.”The thing has way more value in inspiration than in clean-energy production,” Schendler said.Vail, Colorado


Support Local Journalism


Start a dialogue, stay on topic and be civil.
If you don't follow the rules, your comment may be deleted.

User Legend: iconModerator iconTrusted User