Lionshead transit roof isn’t a mistake | VailDaily.com

Lionshead transit roof isn’t a mistake

Lauren Glendenning
lglendenning@vaildaily.com
Vail, CO Colorado

CVR Lionshead Transit DT 5-12-11

VAIL, Colorado – The town of Vail is assuring the public that the roof on the new Lionshead Transit Center building currently under construction is supposed to look tilted and asymmetrical.

The town addressed questions about the roof in its “Weekly News” newsletter this week, assuring those who have questioned its design that “nothing is wrong with the roof.”

Vail Town Councilman Andy Daly brought the subject up at the last Vail Town Council meeting, asking if and why the town’s Design Review Board approved the design. Daly has since said he feels comfortable with the design because it is so environmentally sensitive.

Town of Vail spokeswoman Suzanne Silverthorn said the feedback she’s heard is that people are mostly just curious about what it’s going to look like once finished, and whether the look is intentional.

The design is meant to take advantage of the site and shelter people from the elements, according to 4240 Architecture, the project’s designer.

The design is also meant to “capture and control” the intense Colorado sun, as well as direct snow and rain away. The sloped design of the roof is also meant to allow more morning daylight inside, as well as block late afternoon direct sun.

Recommended Stories For You

“While the roof continues to baffle observers, project manager Tom Kassmel says the building will be ‘back in balance’ when the solid stone base is constructed to anchor the currently ‘floating’ roof to the structure and provide a sheltering canopy to the enclosed and exterior plaza spaces when construction is completed in June,” according to the town of Vail’s newsletter.

Vail Homeowners Association Executive Director Jim Lamont said he doesn’t see where the controversy is. He thinks the concern should be how the town will screen the cars parked in the Lionshead parking structure from the interstate and the Frontage Road now that several buffer trees have been removed to make room for the new building.

Lamont said Vail has a long history of trying to not appear like a roadside attraction, which is why the trees that have now been removed were originally planted many years ago.

Community Editor Lauren Glendenning can be reached at 970-748-2983 or lglendenning@vaildaily.com.